29
dec
2011

Slovenská národná galéria má nový web za 25 tisíc eur. Hovorí tomu umenie

Slovenská národná galériaSlovenská národná galéria má novú webstránku. Až potiaľto by to bolo všetko ok. Je predsa skvelé, keď chcú ísť inštitúcie ako SNG s dobou. Keď však prídete na danú stránku, ostanete zaskočený. Stránka vyzerá ako keby jej niekto vypol CSS štýly (alebo omylom sa vám nenačítal dizajn). Ako uviedol časopis Plus 7 dní, vytvorenie danej stránky stálo 25 000 € a áno je to zámer.

Trhová hodnota naozaj kvalitnej webstránky sa začína niekde od 2000 €, ak pripočítame mobilnú aplikáciu (alebo mobilnú verziu), virtuálne prehliadky galérií, interaktívnu galériu diel viem sa dostať niekde okolo 10 000 €. A tu hovorím o unikátnom dizajne, kvalitnom kóde, prehľadom CMS systéme a ďalšími vecami, ktoré na tejto stránke chýbajú.

Stránka obsahuje chyby v kóde a štruktúre, nemá žiadny dizajn. Napísal už o tom aj Žive.sk, Rony na blogu, Alian na blogu, Monča na svojom blogu a Zajtra.sk dokonca usporiadalo súťaž o nový dizajn za symbolických 100 €.

SNG by sa ako štátna inštitúcia mala riadiť pri tvorbe webu okrem iného aj zákonom  č. 275/2006. Ako už poznamenal Daniel Duriš na Pizza SEO blogu, stránka SNG nespĺňa základné pravidlá užívateľskej prístupnosti, čím de facto porušuje predmetný zákon. Slovenskej národnej galérii hrozí pokuta až do výšky 33 000 €.

Ako povedal Martin Palšovič na svojom blogu, ďalším problémom môže byť použitý font písma. Písmo Fedra Sans je totiž určené pre použitie do tlačovín a na jeho použitie na webe je potrebné mať zakúpenú samostatnú licenciu.

Martin ďalej píše, že dáva podnet na NKÚ a vyzýva všetkých nech tak urobia tiež cez tento formulár. Ja by som zašiel možno ďalej, nie som si istý, či nebol porušený zákon o verejnom obstarávaní, keďže zákazka išla na priamo bez súťaže.

Riaditeľka SNG pani Alexandra Kusá argumentuje, že ide o unikátne umelecké dielo s prvkami minimalizmu a typografie. Avšak keď si pozriete napríklad webstránku National Gallery of Art zbadáte nápadnú podobnosť.  Smutná je aj dosť arogantná reakcie na Facebook stránke SNG.

Webstránka nikdy nesmie plniť úlohu umeleckého diela, ako tvrdí pani Kusá. Webstránka má mať v prvom rade úžitkovú funkciu, má pomôcť návštevníkovi nájsť aktuálne informácie,  nakúpiť a uľahčiť mu život. Webstránka SNG.sk je iba nepodarený vtip, ktorý nemá s kvalitnou webstránkou nič spoločné. Sme svedkami zlodejiny, otázne je čo s tým spravíme a či dovolíme štátnym inštitúciám ďalej nás okrádať a vyhovárať sa pritom na kvalitu alebo trh.

Pre porovnanie si pozrite stránky iných galérií:

1 Response

  1. Pingback : SNG – Slovenský Národný Gýč alebo ako sa robí (ne)dizajn | alian.info

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.