18
okt
2014

Začali ste fotiť zrkadlovkou? Weby, ktoré by ste mali poznať

Človek je vizuálny tvor. Svoje myšlienky, dojmy, zážitky, postrehy sa snažíme znáznorniť obrazovo už od čias prvého znudeného chlapíka v jaskyni Lascaux. Práve dnes je digitálna fotografia bežnejšia ako kedykoľvek pred tým. Veľa ľudí začína fotiť na svoje smartfóny (díky Instagram :)), kúpi si prvý foťák ale stále to nestačí. Kvalita fotky nie je taká akú by chcel, tak si kúpi zrkadlovku. O tom čo robiť ako prvé sa dočítate v mojom predchádzajúcom článku.

Weby, ktoré by ste mali sledovať

Photovia.sk

1

Skvelý slovenský web plný video tutoriálov (má aj sekciu Free), ktoré by ste mali naozaj vidieť pred tým, ako začnete seriózne fotiť. Na Photovia.sk nájdete stovky kurzov online, od fotenia v exteríéri až po fotenie v štúdiu. Naozaj odporúčam zakúpiť si predplatné.

Fotoroman.cz

7

Web Romana Pihana bol moj prvý kontakt s kvalitnými článkami o fotení. Roman vydáva skvelú knihu Mistrovství práce s DSLR. Jeho web je plný výborných rád, návodov a hlavne základov o fotení. Toto je mustread pre všetkých, ktorým chýbajú akékoľvek teoretické základy.

Digital-Photography-School.com

2

Asi najrozsiahlejší zdroj fototutoriálov, návodov, tipov a všetkého čo súvisí s fotografiou. Ja som si tento web zamiloval hlavne kvôli sérii o pózovaní.

Petapixel.com

3

Petapixel zbožňujem hlavne pre ich skvelé inšpiratívne články o fotení a fotografii celkovo. Samozrejme majú super tutoriály a info o novej technike ale u mňa hrá prím hlavne Inspiration sekcia.

Fstoppers.com

4

 

Skvelé fotky, videá, návody, rady od skúsených fotografov z celého sveta. Skvelé návody k Adobe Lightroomu, Photoshopu a celkovo k foteniu. A zároveň úžasné fotky na inšpiráciu.

Exposureguide.com

5

Blog s inšpiratívnymi článkami, tipy na ebooky a hlavne mrte zaujímavých fotiek na inšpiráciu.

500px.com

6

Blog 500px čítam už dlho. Celá stránka 500px slúži pre fotografov, na ukazovanie fotiek, diskutovanie o fotkách, hľadanie inšpirácii. Taká sociálna sieť pre fotografov. Ich blog mám veľmi rád. Sú tu rozhovory s fotografmi, návody, tipy a inšpirácie na zaujímavé fotky a ich príbehy a každý týždeň foto súťaže.

Phlearn.com

8

Tento web mi odporučili fotografovia z našej Facebook komunity Čo potrebuje fotograf. Nájdete tu vynikajúce tutoriály hlavne na photoshop, lightroom a samotné fotenie. Môžem iba posunúť ďalej.

Youtube kanály, ktoré by ste chceli sledovať

Tony Northrup

1

 

Tony Northrup je skvelý fotograf, ktorého Youtube kanál odoberám. Pravidelné tipy, recenzie, kritiky portfólií. Odporúčam!

DigitalRev TV

2

Kai Wong je šialený fotograf, ktorý je schopný takpovediac všetkého. Jeho kanál je mustsee pre každého, kto sa rád baví o fotografii a má rád humor. Od toho, že dal modelke svoj foťák a nafotil ju mobilom až po parádne recenzie, how-to videá a skvelé parody videá.

Michael Woloszynowicz

3

Michael je super retušer. Odporúčam ak sa chcete podučiť niečo o retuši a photoshope.

Poznáte ďalšie? Napíšte do komentárov!

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.