20
apr
2015

Lepším fotografom ľahko a jednoduho? Nič také neexistuje!

Posledných pár rokov mám takú malú záľubu. Venujem sa fotografii. Svoju prvú zrkadlovku som si kúpil niekedy začiatkom roka 2009 (teda nerátam ten čas, čo som fotil na film). A vtedy to začalo. Po pár týždňoch som si myslel, že viem fotiť. A práve vtedy sa začal zdĺhavý maratón študovania, čítania, fotenia, kritizovania, sledovania Youtube videí. Cieľ je pritom stále v nedohľadne.

photographer-graph-1024x858

Henri Cartier-Bresson povedal:

“Your first 10,000 photographs are your worst.”

Bol som členom niekoľko fotografických skupín na Facebooku. Špeciálne pri mladých začínajúcich fotografoch ma vytáčalo niekoľko ľudí.

  1. Neschopnosť si prečítať manuál svojho fotoaparátu
  2. Neschopnosť dlhodobého samoštúdia
  3. Lenivosť. Schopnosť stále dookola sa pýtať triviálne a základné otázky
  4. Nedostatok sebakritiky
  5. Neschopnosť prijať konštruktívnu kritiku

Každý chce fotiť úžasné fotky, ktoré denne vidíme na rôznych portáloch, weboch, u iných fotografov, vypracovať si vlastný štýl. Alebo aspoň chceme vidieť nahé ženy. Je úplne normálne, že na dosiahnutie tohto chceme vynaložiť čo najmenej energie. Denno-denne sem píšu ľudia po rady, chcú sa zlepšovať a chcú si nechať poradiť.

Ľudia sa pýtali tie isté otázky stále dookola:

  • Aký foťák si mám kúpiť
  • Koľko si mám vypýtať za fotenie
  • Ako pracovať s mojim softvérom alebo ktorí z nich je najlepší
  • Ako zlepšiť kvalitu mojich fotiek
  • Ako máte nastavený ateliér

A potom vznikajú takéto veci

twins
Zdroj: http://youarenotaphotographer.com/myself-best-friend/

Reálne odpovede na tie otázky by človek dostal, keby aspoň 2 minúty obetoval a trocha Googlil. Najviac ma dojímajú ľudia, ktorí sa začnú urážať a nadávať na ostatných.

Väčšina fotografov, ktorých poznám sú zanietení amatéri ako ja, ktorí si fotografiou prilepšujú a ktorá ich napĺňa. Čo však oddeľuje lepších fotografov od tých rýchlokvasenýchm nie je technika, ani počet rokov fotenia, ale práve čas ktorý obetovali vzdelávaniu. V čase, keď neexistovali sociálne siete sme čítali knihy, sledovali weby, čítali fóra a hlavne fotili. Mám pocit, že teraz chce byť pár ľudí, hneď po kúpe prvého zrkadla profesionál. Hlavne, že si založím Facebook stránku a dám na fotky veľký wattermark.

2015-04-20_2316

Ľudia, máte vedomosti celého ľudstva na dosah 2 klikov, tak to využite, vzdelávajte sa, učte sa, sledujte lepších fotografov, zaplaťte si kurz na Photovii, sledujte Digital Photography School, kúpte si Mistrovství práce s DLSR a hlavne foťte. Buďte k sebe sebakritický.

A nakoniec dodám odpovede na vybrané otázky

Aký foťák si kúpiť? Taký s ktorým budete fotiť, už ste sa rozhodli o kúpe. Len sa v nej tu chcete utvrdiť. Reálne odporúčanie nechcete počuť
Koľko vypýtať za fotenie? Ak sa neviete ohodnotiť, tak si nepýtajte radšej nič
Ktorý soft je najlepší? Ten, v ktorom sa vám najlepšie robí
Ako zlepšiť kvalitu fotiek? Fotiť

Tento článok nechce byť hejt. Aj keď si poviete, že zabudol vôl, že teľaťom bol. Skôr by som je to moje zamyslenie. A ak sa chcete naozaj zlepšovať tak tu su weby, ktoré sledujem a z ktorých sa učím ja:

  • http://digital-photography-school.com/
  • https://fstoppers.com/
  • http://improvephotography.com/
  • https://iso.500px.com/
  • http://www.photovia.sk/

Foťte veľa. Buďte sebakritický. Učte sa a dobré svetlo.

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.