Twitter slang pre začiatočníkov

Twitter - skratky, výrazy a slangUžívatelia Twitteru si v rámci svojej komunikácie vytvorili svoj vlastný slang. Twitter získava na území Česka a Slovenska čoraz väčšiu popularitu. Aby sa títo nováčikovia necítili ako outsiderovia, skúsim objasniť niektoré základné pojmy používané v Twitter komunite. Treba dodať, že je veľmi populárne komoliť slová, resp. vytvárať nové slová s použitím slovotvorného základu twitter. Teda ako twitterista, polittweett, tweet up, twine camp, twapplication, retweet. Kto v akomkoľvek znení používa tieto slová je in. A čo vlastne znamenajú?

Twitter – mikroblogingová služba. V základe je veľmi podobná výmene statusov na Facebooku. Má oveľa viac možností ako zdieľať myšlienky, odkazy, linky alebo osobné updaty a silnejšiu komunitu.

Twitterista – každý aktívny používateľ Twittera

Tweet – každý správa, príspevok alebo aktualizácia na Twitteri, ktorá má maximálne 140 znakov.

ReTweet/RT – zdieľanie statusu niekoho iného. Používa sa na posunutie myšlienky, statusu, odkazu niekoho iného ľuďom, ktorí vás sledujú. Používa sa väčšinou vo forme RT @menopodonehozdroja prispevok.

Reply – reakcia na tweet iného užívateľa Je to v podstate odpoveď na iný tweet. Pomocou reply dokážete sledovať konverzáciu človeka s niekym iným. Formát odpovede býva @menoužívateľa

Direct Message/DM – keďže odpovede typu Reply sú verejné, Twitter pozná aj súkromné správy, ktoré neuvidí nik iný len vy a prijímateľ. DM sa píše vo formáte D menoužívateľa. Podobne ako tweet aj DM majú maximálnu dĺžku 140 znakov.

Hashtag – slovo, ktoré sa používa na opis tweetu. Používa sa pre uľahčenie sledovania konverzácie alebo témy. Začal ako komunitné úsilie označiť si jednotlivé tweety. Neskôr získal veľkú popularitu a dnes je automaticky integrovaný do vyhľadávača. Hashtag je slovo alebo slovné spojenie začínajúce mriežkou (#hashtag).

Trend Topics – Zoznam tém a konverzácií, ktoré sú v daný deň najpopulárnejšie na Twitteri.  Pre zaujímavosť slovo Slovakia sa ocitlo dvakrát medzi trend topics a to cez hokejové zápasy na Olypijských hrách.

Follow Friday – každý týždeň v piatok prebieha na Twitteri „hra“, ktorá funguje na báze odporúčaní kvalitných twitteristov ostatným ľuďom. Cez fBýva označovaná hashtagom #FF alebo #followfriday. Počas FF dokážete nájsť veľa kvalitných ľudí, ktorí tweetujú o tom čo vás zaujíma.

Dweet – tweet poslaný v stave opitosti. V česko-slovenskej komunite som sa s ním ešte nestretol. V zahraničí je to bežné takto označovať tweety, aby ich ľudia nebrali príliš vážne.

Twake-up – tzv.“Dobré ráno“ tweet. Správa poslaná za jediným účelom pozdraviť ľudí čo vás sledujú. Je to otravné a neodporúča sa to.

Follow – sledovať niekoho tweety. Dať niekomu follow, znamená že si ho pridáte do zoznamu ľudí, ktorích sledujete. Je to obdoba priateľstva na Facebooku. Avšak s rozdielom, že keď niekoho sledujete nemusí automaticky znamenať, že on sleduje vás.

Follower – váš twitter kontakt, ktorý sleduje vaše statusy.

Bio – Krátka informácia o vlastníkovi twitter účtu. Má maximálne 160 znakov. Odporúčam vyplniť, ak chcete aby vás začali ľudia sledovať. Stačí napísať čomu sa venujete, o čo sa zaujímate a kto ste.

Tweet up – organizované alebo improvizované stretnutie ľudí, ktorí používajú Twitter. Napríklad nedávno organizovaný tweet up #vinovblave.

twapplication – aplikácia pre Twitter. Môže ísť o online alebo offline twitter klienta, aplikáciu pre rôzne štatistiky alebo iné užitočné veci.

Tweetpage – vaša stránka na Twitteri. Twitter stránky sa dajú personalizovať pomocou zmeny pozadia, farby písiem či odkazov.

twaffic – váš Twitter traffic

Toto je iba skromný súhrn základných fráz používaných Twitter komunitou. Ako som napísal je veľmi populárne komoliť slová pomocou slova Twitter a slova, ktoré naozaj chcete použiť. Ďalšie frázy a slová môžte nájsť na Twittonary.com alebo na Twictionary.pbworks.com.

Ak poznáte ďalšie frázy používané hlavne slovenskou a českou komunitou budem rád ak sa o ne podelíte v komentári pod článkom, alebo mi môžte napísať na môj twitter účet – @peter_kucerka.

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.