24
okt
2013

Bezkontaktné mobilné platby – technológia, ktorú budeme mať všetci

2013-10-24_0115Bestkontatktné mobilné platby – ten výraz znie desivo pre bežného človeka. No v skutočnosti sa za tým skrýva skvelá technológia, ktorá mi umožňuje nechať platobnú kartu doma a nosiť so sebou do obchodu iba to čo potrebujem. Smartfón s evernote (aby som nezabudol čo mám kúpiť) a aplikáciou, ktorá podporuje platby tak ako bezkontaktné karty.

Bolo mi umožnené vyskúšať bezkontaktné mobilné platby. Túto technológiu poskytujú telekomunikačný operátori Orange a O2 v spolupráci s Tatrabankou (čiže musíte mať účet v Tatrabanke a SIM kartu od Orange alebo od O2).

Ako prvé si budete musieť stiahnuť aplikáciu MobilePay. Pre používanie aplikácie musíte požiadať:

  1. u mobilného operátora Orange o aktiváciu NFC SIM karty podporujúcej Bezkontaktné mobilné platby od Tatra banky a
  2. o službu Bezkontaktné mobilné platby pre Orange v ktorejkoľvek pobočke Tatra banky alebo cez Dialog Live.

mobile-pay1mobile-pay2mobile-pay3mobile-pay4mobile-pay5

Screenshoty z mobilnej aplikácie Mobile Pay

Celý systém funguje jednoducho. Na svojom účte máte peniaze. Tento účet prepojíte s aplikáciou a platíte. Pred každou platbou spustíte aplikáciu (ktorá automaticky zaktivuje NFC čip). Zo skúsenosti viem, že je jednoduchšie predavačke povedať, že idete platiť bezkontaktnou kartou. Prvé otázky prišli až po tom ako som zaplatil mobilom. Milá predavačka v Gorila Urban Space bola prekvapená a tak som jej musel celý systém a technológiu vysvetliť.

Platbu do 20 € zaplatíte iba priložením smartfónu (podobne ako pri bezkontaktnej karte). Pri platbách nad 20 € musíte zadať PIN kód, ktorý ste si na začiatku zvolili (bezpečnostný prvok).

Moje osobné dojmy sú nadšené. Musím povedať, že s týmto typom platieb som sa veľmi stotožnil. Platby prebiehali rýchlo a jednoducho (oveľa dlhšie trvá klasická platba kartou, pri zadávaní PIN kódu).

A ako prebieha bezkontaktná mobilná platba?

Záver

Som veľký fanúšik technológií a dlho som dúfal, že NFC platby konečne prídu na Slovensko. Toto je odpoveď na moju potrebu bezhotovostného života (úprimne naozaj nerád nosím so sebou hotovosť). Jediný problém vidím v samotných smartfónoch, ktorých výdrž je katastrofálna. Čo sa týka samotnej platby tak som nadšený Je rýchla, jednoduchá, prehľadná a hlavne stále po ruke.

Teším sa až začnú NFC masívne propagovať a tlačiť na Slovensko všetci.

Mobilný telefón s NFC zapožičala spoločnosť Orange

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.