Testujem Nokia Lumia 920 – vlajková loď Nokie

1059927_1Dostala sa mi do rúk jedna z vlajkových lodí spoločnosti Nokia a to Nokia Lumia 920. Medzi kamarátmi je všeobecne známe, že som nadšenec systému Windows Phone. Prvý krát som sa stretol s WP 8 pri recenzii na Nokiu Lumia 820 a preto som sa veľmi tešil na zážitky s 920.

Lumia 920 láka na špičkový foťák, výkonný hardvér a nový Windows Phone 8.

Dizajn, displej a obsah balenia

Lumia 920 má na môj vkus dosť veľké rozmery a váhu (130 x 70,8 x 10,7 milimetra a váha 180 gramov). V podstate je to jeden z najťažších a najväčších smartfónov. Pri pohľade spredu Vás vám Lumia 920 pripomenie staršie rady 900 a 800 (čo ja osobne pokladám za benefit). Telefón tvorený polykarbonátovým plastom a zirkóniom.

Narozdiel od Lumie 900 má 920 pár rozdielov. V predu nájdete malý reproduktor, snímač intenzity svetla (k tomu sa ešte vrátim neskôr) 2Mpx kamera na videohovory (i keď som nenašiel funkciu videohovoru priamo v systéme) a samotné logo Nokie. Dominantu tvorí kapacitný IPS displej s uhlopriečkou 4,5″ a rozlíšením 768 x 1280 pixelov. Hoci má Lumia PureView (vďaka čomu by ste mali vidieť intenzívnejšie farby) mal som zo začiatku problém s intenzitou farieb a čítaním na slnku. Displej má Gorilla Glass, čiže by sa nemal poškodiť ani pri menej citlivom narábaní (ale seriózne, ktorá Gorilla Glass sa vo vrecku nepoškrabala). Obrovskou výhodou Lumie 920 je tzv. vysokocitlivý mód, vďaka ktorému môžete ovládať smartfón v rukaviciach, pomocou nechta alebo stylusu. Na zadnej strane nájdete Dual LED prisvetľovaciu diódu spolu s fotoaparátom (8,7Mpx a podpora natáčania Full HD videí).

Najviac ma prekvapil horný slot pre Micro SIM kartu, ktorý je ovládateľný pomocou špeciálnej ihly priloženej v balení (chvíľu trvalo kým som prišiel na to ako). Pod neodoberateľným zadným krytom sa nachádza robustná 2000 mAh batéria (vrátim sa k nej neskôr) a NFC anténa.

V útlom balení nájdeme okrem samotného smartfónu a návodu na obsluhu aj príslušenstvo vo forme USB nabíjačky, USB dátového kábla, špuntových slúchadiel s náhradnými špuntami a spomínanú ihlu na otvorenie Micro SIM slotu. Škoda, že fínsky výrobca nepribalil aspoň jeden NFC štítok alebo bezdrôtovú nabíjačku, tieto je však možné zakúpiť samostatne.

Hardware

O pohon smartfónu sa stará dvojjadrový procesor Qualcomm Snapdragon s taktom 1.5 GHz a 1 GB operačnej pamäte, o grafický výkon sa stará GPU Adreno 225 a 1 GB pamäte RAM. Vnútorná pamäť má úctyhodnú kapacitu 32 GB, nie je ju ale možné rozšíriť pomocou microSD karty. Grafika pri graficky náročnejších hrách je perfektná no musím povedať, že mi telefón vždy pri náročných hrách začal mrznúť (neviem či je to modelom alebo celkovo, ale stalo sa mi to viac krát, proste telefón zmrzol).

Z hľadiska konektivity je možné Lumiu 920 pripojiť na všetky súčasné siete (vrátane LTE), na výmenu súborov poslúži okrem NFC aj Bluetooth 3.1 či Wi-Fi.

Nokia tvrdí, že batéria vydrží pri bežnom používaní takmer 2 dni. Mne batéria vydržala maximálne 18 hodín, pri bežnom používaní (rozumej smartfón používaš na to na čo bol stvorený) max 6 hodín.

Používanie a záver

Nokia Lumia 920 je skvelý smartfón s perfektným operačným systémom. Napriek tomu som počas používania postrehol niekoľko chýb. Pri volaní sa mi stávalo, že nabehol signál a samotný hovor až na druhý pokus. Taktiež mrznutie systému pri graficky náročnejších hrách spôsobovalo problémy. No najviac som mal nervy z GPS. Keďže behávam, používam Endomondo, stávalo sa mi, že GPS nabehlo až po niekoľkých km.

Na druhej strane foťák je perfektný, aplikácie skvelé (už je aj instagram na WP8 yeh) a ovládanie displeja prakticky čímkoľvek je úplná paráda.

 

Výhody

  • pevná unibody konštrukcia
  • bezdrôtové nabíjanie
  • IPS displej s verným podaním farieb a dobrými pozorovacími uhlami
  • čitateľnosť displeja v exteriéri
  • svetelnosť a kvalita fotografií v slabších svetelných podmienkach
  • integrácia sociálnych sietí naprieč systémom

Nevýhody

  • hmotnosť a rozmery
  • chýba informačná dióda
  • chýba správca súborov
  • skrývanie hornej lišty a ďalšie maličkosti v systéme
  • výdrž na jedno nabitie

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.