8
sep
2013

Nokia Lumia 820 – šikovný smartfón s WP8

mobilny-telefon-nokia-lumia-820-yellow-1746Posledných pár mesiacov som mal možnosť testovať ďalší smartfón z rodiny Nokia Lumia. Tento raz som dostal k dispozícii Nokia Lumia 820, ide o mladšiu sestru smartfónu Nokia Lumia 800, ktorú vlastním. Napriek obrovskej konkurencii vo vlastných radoch má šancu uspieť vďaka dobrej výbave za slušnú cenu.

Design

Oproti hranatej a dizajnovej Lumia 800 je jej mladšia sestra zablenejšia, a trpí detskými vadami. Pôsobí sice vyspelo a krásne ale čo mi vadí je jej „dielovosť“. Lumia 820 je rozoberateľná, s vyberateľnou batériou, vymeniteľným krytom. A práve v prípade batérie, ktorá nie je v tele telefónu dostatočne prichytená, mám najväčšie výhrady. Batéria v telefóne „hrká“.

V prednej časti je drobná predná kamera a tri hlavné tlačidlá na obsluhu telefónu. Vzadu nájdete len hlavný fotoaparát a s LED bleskom. Mobil obsahuje vpredu tri dotykové tlačidlá – tlačidlo späť, menu/domov a hľadať. Na spodnej strane nájdete microUSB konektor na nabíjanie a pripojenie s počítačom, hore už len 3,5mm jack na audio-doplnky. Práva strana má na sebe tlačidlo na vypínanie, zapnutie fotoaparátu a ovládanie hlasitosti. Je to nezvyčajné, no zároveň si ľahko zvyknete na to že je “všetko” na jednej strane. Po odobratí krytu nájdeme priestor pre Micro SIM kartu a microSD kartu. Pod krytom sa ďalej nachádza NFC , ktoré je ale skryté. Nokia Lumia 820 podpruje aj bezdrôtové nabíjanie , no je potrebné si dokúpiť „vankúšik“ a náhradný kryt , ktorý to podporuje.

Hardware

Lumia 820 komunikuje pre nižšiu a strednú triedu smartfónov. Obsahuje – 1,5 GHz procesor s dvoma jadrami a silným grafickým čipom Adreno 225. Toto všetko uzatvára mohutná, 1GB operačná pamäť RAM. Hardware-ové parametre má silné, len škoda jedinej dostupnej verzie so slabými 8GB užívateľskej pamäte, ktorá je síce rozšíriteľná MicroSD kartami (čo pokladám za miernu nevýhodu).

Medzi podporou GSM a EDGE, nájdeme aj podporu HSPA, ktorá umožní prenos mobilných dát až do rýchlosti 21 Mb/s. Už takmer samozrejmosťou je aj Wi-Fi a GPS. Pre prenos dát je možné využiť integrované NFC, pri prenose dát zo staršieho telefónu, ktorý NFC nepodporuje, je možné využiť Bluetooth.

Fotky sú krásne – farby sýte a poradí si aj s tmavšími priestormi. Vďaka rýchlemu procesoru zvláda aj rýchlo zaostriť a odfotiť aj naozaj rýchle a jedinečné momenty. Špeciálne pre sériu Lumia boli vyvinuté ešte dve funkcie – skener pre ceny produktov (zatiaľ čiastočne použiteľný na Slovensku) a funkcia ktorá vám odstráni časť z fotky, ktorú zvolíte počas fotenia, v podstate taký prenosný Photoshop. Fotoaparát je naozaj jedna z obrovských výhod v ťažkej konkurencii.

Batéria

Batériu o veľkosti 1650 mAh je nutné (ako to je zvykom u všetkých smartfónoch) treba nabíjať každý deň (večer). Zo skúsenosti viem, že sa nabíja relatívne rýchlo a vydrží prakticky celý deň. Výdrž batérie záleží od použitých aplikácií, jasu displeja a ďalších prvkov, ktoré môžu výdrž ovplyvniť. Batéria je dostatočne silná. Pri miernom, až žiadnom používaní vydrží aj 3 dni. Pri aktívnom používaní niečo cez jeden deň. No stalo sa mi, že sa mi batéria vybila aj po pol dni.

Výhody:
+ AMOLED ClearBlack displej
+ ovládanie v rukaviciach
+ predná kamera
+ offline navigácia (aj pešia)
+ zaujímavé aplikácie od Nokie, najmä PhotoBeamer

Nevýhody:
– chýba informačná dióda
– „hrkanie“ batérie
– vyššia hmotnosť
– chýba FM rádio

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.