Máme radi túto krajinu, nemáme radi túto vládu

Sobotu, 23. januára, sa na bratislavskom Námestí SNP uskutočnil v poradí už druhý protivládny protest s názvom „Máme radi túto krajinu, nemáme radi túto vládu“. Cieľ protestu bol jednoduchý: Vyhnať ľudí z anonymného prostredia internetu von do ulíc. Je totiž až príliš jednoduché pridať sa do skupiny na Facebooku. Človek tým síce potvrdí svoj sociálny status, avšak vo väčšine prípadov ďalej nič nerieši. Preto chceli organizátori vytiahnuť ľudí z online priestoru do reálu a vyzvať ich, aby prišli nahlas vyjadriť svoj názor, aby ukázali „červením darmožráčom“, že je nás, slušných ľudí, naozaj veľa. Že je dosť tých, čo chceli a chcú lepšie Slovensko.

Môžem pokojne povedať, že protest bol úspešný. Na mrazivé Námestie SNP prišlo 800 až 1000 ľudí, aby takto vyjadrili spoločný názor, aby povedali, že im to nie je jedno. Na pódiu sa postupne vystriedali všetci lídri opozičných strán. Netreba zabudnúť ani na zapálených rečníkov z radov Občiansko-demokratickej mládeže. Tento protest bol asi najväčším protivládnym protestom za posledných pár rokov a dal jasný odkaz i ďalším ľuďom, že nie sú sami tam niekde doma na gauči pred televízorom, že nie v krčme sa robí protest, ale na ulici.

Po samotnom proteste na ulici sa „boj“ vrátil opäť do online priestoru, kde sa v pokojných vodách slovenského internetu udiala blogová prestrelka medzi jedným z organizátorov protestu, Alojzom Hlinom (tými ďalšími boli ODM-BA, a OKS), a spisovateľom Michalom Hvoreckým. Michal Hvorecký napadol Alojza Hlinu a ten dementoval vyjadrenia dosť agresívne a pohrozil súdnou žalobou. Nakoniec sa Michal ospravedlnil. Čo však celá táto roztržka priniesla bolo bohužiaľ odvedenie pozornosti od samotnej podstaty protestu. Všetku mediálnu blogerskú pozornosť na seba upútali osobnosti Alojza Hlinu a Michala Hvoreckého. I keď pre organizátorov, ktorí plánujú ďalšie pokračovania, by bolo prijateľnejšie keby sa písalo a diskutovalo o proteste. Predsa len, bude sa viac písať, viac ľudí bude vedieť, viac ľudí príde. Jednoduchá matematika.

25. februára, skoro mesiac po druhom proteste, sa uskutoční protest č. 3. Protest sa uskutoční opäť na bratislavskom Námestí SNP. Dúfam, že sa tam všetci uvidíme. Že znova prídeme vyjadriť svoj názor a postupne spoločne podkopávať psychickú silu tohto červeného demagóga, ktorý nám vládne.

Príďte aj vy povedať, že Vám nie je jedno ako to ide s touto krajinou dolu vodou, že Vám nie je jedno, ako zadlžujeme naše vnúčatá. Príďte medzi myšlienkovo rovných podporiť dobrú vec.

Tento blogpost je zároveň pozvánkou na protest. Viac info o proteste nájdete na facebook pozvánke.

Fotogalériu z protestu č. 2 nájdete tu:

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.