Vzdelávajte sa online! Vďaka online kurzom na Coursere

coursera - online kurzy pre každéhoPoznáte web Coursera.org? Tento web ponúka niekoľko desiatok špecializovaných online kurzov pre ľudí, ktorí sa chcú vzdelávať. Od kryptografie, cez históriu až po kurz gamifikácie (ktorý robím práve ja). Coursera má podľa mňa oproti klasickému vzdelávaniu dve veľké výhody.

Možnosť sa učiť, keď má človek naozaj čas a chuť sa učiť. Sedíte si doma, dáte si pohárik vínka, kávu a čítate alebo počúvate prednášku od profesorov zo svetových univerzít. Čo je zároveň druhá veľká výhoda. Prednášajú vám ľudia, ktorí si svoju odbornosť museli niekoľko rokov dokazovať na univerzite s menom. Zažil som pokusy s e-learningom aj na mojej Alma mater, ale žiaľ nemôžem povedať, že boli úspešné.

Coursera mi ponúka to čo mi v klasickom vyučovacom procese chýba. Možnosť spätne si pozrieť prednášku, robiť si poznámky tak ako stíham a hlavne človek nečíta 150 stranové prezentácie, ktoré prednášajúci doslova prečíta a čaká, že si ten text budú študenti od slova do slova odpisovať. V Coursere počúvate zanietený výklad človeka, ktorého daná téma očividne baví (nie, že by na mojej Alma mater predmety ľudí nebavili, len tá zanietenosť chýba). Na škole mi chýba možnosť sa baviť s ľuďmi o predmete na oficiálnych fórach, zdieľať oficiálne štúdijné materiály (nehovorím o gmail skupinkách). Coursera má svoje chybičky, napríklad mi chýba možnosť priamej komunikácie s profesorom. Áno, je tu možnosť pýtať sa na Twitteri, fórach alebo mailom, ale priamy kontakt mi chýba.

Coursera je vynikajúcim doplnkom, keď sa chcete vzdelávať. Kurz, ktorý momentálne navštevujem (Gamification) má viac ako 70 000 študentov a funguje na jednoduchom princípe. Každé dva týždne máte nové video prednášky, ktoré musíte stihnúť pozrieť. Samozrejme musíte spraviť online test ako aj písomnú odpoveď. Túto písomnú odpoveď vám potom hodnotia ďalší študenti bodmi.

Na konci kurzu dostanete síce certifikát, ale nemyslím si, že ho niekto robí kvôli tomu papieru.

Prečítajte si hodnotenie online vzdelávania od Mira Šifru – http://komentare.sme.sk/c/6521914/studujem-zadarmo-a-mam-dvadsattisic-spoluziakov.html a o Gamification veľmi pekne napísal na blogu ADMA Pavol Magic – http://adma.sk/2012/09/prijemne-s-uzitocnym/

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.