Facebook nasadil novú verziu pages, porobil zmeny a padol

FB problémyTak nám Facebook predvádza pred sviatkami veľké zmeny. Včera vo večerných hodinách Facebook zmenil všetky existujúce stránky do novej podoby. Automaticky prepol všetkým užívateľom nové profili, porobil zmeny v písania statusov a pridal Facebook Otázky. Medzi ďalšie zmeny čo som postrehol je aj spustenie Facebook Places pre iPhony na Slovensku. A samozrejme ako sme na Facebooku zvyknutý po veľkých zmenách nasleduje vždy pád. Predpokladám, že Azet zažil enormné zvýšenie návštevnosti. A divadlo zavŕšil prepnutím všetkého do starej podoby.

Novinky v Facebook Pages

Pre všetkých správcov firemných stránok asi najzávažnejšie novinky. Facebook redizajnoval, stránka teraz vyzerá ako profil.

  • Pribudla možnosť pridať otázky (skvelá možnosť riešiť ankety) – plus
  • Zrušili sa taby a navigácia stránok je v ľavom stĺpci – mínus
  • Odstránila sa možnosť nastaviť Landing page pre stránky – obrovské mínus
  • V stránkach sa nezobrazujú fotografie ľudí – likerov – mínus
  • Obľúbené stránky už nie sú v boxe ale pribudli 4 veľké ikonky – plus
  • Zmizla možnosť filtrovať news feed stránky podľa zdroja (Fanúšikovia+stránka, stránka, spam) – mínus

O možnostiach Landing page sa popísalo veľa, aká je to skvelá možnosť povedať v krátkosti o stránke. IMHO sa bude teraz vo veľkom redizajnovať, keďže landovacia stránka stratila funkčnosť.

Veľkou novinkou je objavenie sa tlačítka „Login as Page“ pri názve stránky. Po kliknutí budete mať obmedzenú možnosť používať facebook, ale pribudla notifikácia o dianí na stránke. Taktiež už pravdepodobne nebude prístup k administrácii stránok v ľavom panely ale pod Účet/Spravovať stránky.

Novinky z pohľadu užívateľa

Zmenila sa možnosť posielania statusov. Pri odosielaní už nemusíte klikať na tlačítko Komentovať, stačí keď stlačíte Enter. Tagovanie akcií, užívateľov a stránok bude o čosi jednoduchšie a možno zo začiatku zmätočnejšie. Už nebudete potrebovať písať @ ako sme boli zvyknutý z Twitteru. Podľa mňa veľkým plus je aj, že pribudne možnosť zdieľať konkrétny status. Teda status, ktorý neobsahuje žiadny link alebo fotku. Skvelá vec, keď chcete šíriť vtip, myšlienku etc.

Veľkým plus sú nové Facebook Photo. Teda nový vzhľad prezerania fotografií. Fotky sa budú prezerať v lightboxe. A geniálnou novinkou je Facebook Memories, o ktorých napíšem ešte v samostatnom poste.

A po zmenách nasleduje pád

Ako to už na Facebooku býva, pri každej veľkej zmene nasledujú problémy. Už som prestal riešiť veci ako obrovský nárast kvázi protestov proti zmenám, ťažké diskusie o zmenách vo Facebooku ako ich núti užívateľom. To že neviem vysvetliť ľuďom, že Facebook je služba, ktorú využívajú zadarmo a je to niekoho vlastníctvo. Teda by mali držať hubu a krok, alebo zrušiť účet. Pretože nikto nikoho nenúti využívať Facebook, je to dobrovoľné.

No veľké problémy nastali, keď celý Facebook padol v nočných hodinách. Podľa mojej domnienky Azet.sk mal zvýšenú návštevnosť. A následne po páde, Facebook všetko zmenil do pôvodnej podoby. Teda sa dá očakávať, že tieto technické problémy riešia a prehodia všetko do nového šatu v najbližších dňoch. BE READY.

Viac o zmenách:

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.