Milujem kávu a pijem ju viac ako bežný človek. Rád skúšam nové chute, nové odrody, nové značky. V poslednom čase však asi najviac pijem slovenskú pražiareň výberovej kávy Goriffee. Okrem toho, že chalani pražia úplne perfektnú kávu a každý mesiac majú nové kávy v ponuke, tak je táto pražiareň aj môj klient a starám sa im o marketing a e-shop.
Doslova si neviem predstaviť ráno bez kávy. Ako hovorím: „Ráno bez kávy je ako použiť miesto toaleťáku šmiegeľ. Ide to, ale radosť vám to nespraví.“. Moja ranná rutina pozostáva z jednoduchého receptu cez filtrovanú prípravu V60.
Môj recept na V60:
- 35g kávy
- 400g vody
- 94 stupňov
- stredne hrubé mletie
Úvod: Vložíme do V60 papierový filter a premyjeme ho horúcou vodou aby sme ho zbavili papierovej chuti a zároveň si predhrejeme V60 a dekantér.
1.krok: Položíme V60 a dekantér na váhu, nasypeme 35 gramov čerstvo pomletej kávy
2.krok: Nalejeme 90g vody krúživým pohybom, jemne s V60 zakrúžime, počkáme 30 sekúnd
3.krok:Dolievame vodu do 400g na 2krát
4. krok: Celkový čas a prípravy by nemal presiahnuť 2:45 min
Pokiaľ sa Vám káva prekvapkávala príliš rýchlo, nastavte si trochu jemnejšie mletie. Ak sa káva prekvapkávala príliš pomaly, nastavte si naopak trochu hrubšie mletie. Hrúbkou mletia ovplyvnujete čas extrakcie.